De kracht van storytelling

Storytelling is effectief voor bedrijven om hun boodschap te vertellen en binding met hun publiek te krijgen.

Je boodschap heeft meer impact als je haar verpakt in een goed verhaal. Ga maar eens bij jezelf na: waarschijnlijk maken alle cijfers over de corona-besmettingen minder indruk op je dan één verhaal van een verpleegkundige. Hoe dat komt? Doordat je er zelf in je hoofd beeld bij maakt. Je ziet het voor je en beleeft het.

Kenmerken van een goed verhaal

Een verhaal is krachtig en overtuigt, als het verbindt. Kies een verhaal waarin je lezer zich kan verplaatsen. Een verhaal dat emoties oproept, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een conflict. Vertel of schrijf als ondernemer verhalen die aansluiten bij de wensen en problemen van je klanten. Gebruik liefst eigen ervaringen, anekdotes of mooie zaken die je hebt gedaan.

Speel daarbij in op de verlangens van je lezer, zonder de boodschap om iets te kopen expliciet te maken. Wat je wilt bereiken is een lezer die zichzelf herkent in je personages en het verhaal betrekt op zijn eigen ervaring en behoeftes.

Structuur van een goed verhaal

Voorkom een ‘en-toen-gebeurde-er-dit-en-toen-gebeurde-er-dat’-verhaal. Een goed verhaal heeft een duidelijk begin en einde, boeit en verloopt volgens een structuur. Het verhaal gaat over een hoofdpersonage. Dit kan een hoofdpersoon zijn, maar ook een team, bedrijf of een held.

Veel verhalen blijken dezelfde onderliggende structuur te hebben. Daarin heeft de held een uitdaging, doel of missie (reis), moet onderweg allerlei hindernissen en obstakels overwinnen (verandering) en overwint tot slot de uitdagingen en keert terug met nieuwe inzichten en mogelijkheden (terugkeer).

Je kunt er binnen deze structuur voor kiezen om je klant of publiek de held van het verhaal te laten zijn. De reis is dan het probleem dat je klant heeft. De verandering is jouw bedrijf dat helpt om het probleem op te lossen. Bij de terugkeer laat je zien hoe het leven van je publiek beter wordt na de nieuwe inzichten.

Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Wat is jouw verhaal?

Sacha 10Ben je benieuwd wat ik nog meer voor jou kan betekenen?

Kijk op mijn website of neem direct contact met me op en bel 06 30638472. 

Sacha Willems

Copyright 2021 - 3punt0- website ontwikkeling - Basis Works